понеделник, 12 септември 2011 г.

Старецът Тадей (Сръбски)

Из книгата на Монах МИХАИЛ
"Духовни висини в една страна на Дунава"

- Днес времената са много трудни... Преди е можело да намериш някого, който да те ръководи правилно и да държи ръката ти в духовното начинание...    
  

    -- Не, това което казваш, не е вярно... Времената наистина са трудни, но за много християни това е само повод за избягване от техните задължения. Нито е случайно, нито е станало без Божия промисъл това, че сме се родили в тази епоха. Всички хора, от Адам и до последния човек, пребивават в утробата на Бога и в зависимост от времето биват създавани и се появяват на земята. Само Той знае кое е най-подходящото време за всяка душа и кога е най-подходящо да се яви тя в света. Бог преди да създаде една човешка душа и да я приведе към битие, внимателно изследва всички условия, които са й нужни, за да живее и да оцелее в този свят, но и какво е необходимо за нейното духовно развитие и съзряване, така че съвършена да влезе в Небесното царство. Това означава, че душите които имат нужда от абсолютна свобода, за да изявят своите харизми, не могат да съществуват в никое друго време освен в сегашното. Както и други души, които биха се объркали и замаяли от неограничената свобода, Бог се грижи да се родят и да живеят в затворени и консервативни общества, където ще им е по-лесно да оцелеят.
    Трябва да се доверим на мъдростта и промисъла на Бога, а именно, че всяка душа, която се появява на земята, се ражда в най-подходящия за нея момент и всяко друго време би било непригодно за нея. Следователно трудните днешни времена са оправдание и опит за измъкване, а не са непреодолима трудност, а още повече не обричат душата, която копнее да се свърже със своя Бог.
    Горните думи не отричат обективните трудности на епохата. Затова и аз, когато бях вече йеромонах, отворих вратата на килията си и започнах да приемам хората, които идваха при мен. Накрая разбрах, че трябва да отворя напълно сърцето си за всички тях. Кураж ми даваше фактът, че колкото давах, толкова и получавах от Бога. Човекът сам по себе си не е достатъчен дори и за малкото. Но когато взема от Бога, тогава може да предложи много и на мнозина, и да допринесе за дълбоки и определящи духовни преображения. Аз се опитвам да обърна хората към Бога най-вече чрез молитвата.     Молитвата за всички тях е сърцето на духовния им живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар